Discriminare

Desi cred in egalitatea de sanse, recunosc ca am fost pusa in situatiua unor discriminari de sex “tu esti femeie/fata nu poti face asta”, sau de varsta “esti prea mica pentru asta”, am vazut discriminari pe baza de religie, rasa, nationalitate…..insa saptamana trecuta am fost pusa in fata unei “discriminari”, in fata careia nu am stiut pur si simplu cum sa reactionez. Este o discriminare de ….cuplu.

Vorbeam cu un prieten care imi spusese ca se duce la un foc de tabara pe un deal din Iasi si i-am spus “vreau sa vin si eu”, iar raspunsul care m-a venit ca un fulger este “nu se poate, ca mergem doar cupluri”. Asa si? Chiar nu intelegeam… daca se intampla sa nu ai partenerul langa tine o perioada de timp, daca se intampla sa nu ai un partener un timp, se pare ca….esti privata de anumite activitati sociale. Am intrebat daca cumva este vreo orgie sexuala, daca practiva swingul….si eu eram cumva pe alaturi, insa cand mi-au zis ca nu, am ramas uimita. De ce nu aveam loc langa ei?

Si am inceput sa caut activitati care se fac exclusiv in doi, activitati sociale.

Dansul- se practica in principal in doi, insa si aici orice femeie sau barbat singur, la o petrecere, va avea, prin rotatie, un partener si va dansa, si tot de fiecare data, o persoana de acelasi sex va sta pe margine. Insa chiar si asa, nu vorbim de o excluziune totala a acelei persoane, ci doar partiala.

Leganatul in banalsoar- tot timpul este nevoie de doi oameni, unul a sta intr-o parte si celalalt in cealalta; insa aici e mai usor, pentru ca am putea vorbi in termeni de masa corporala si atunci nu mai conteaza numarul persoanelor, ci cat cantaresc, astfel ca o persoana poate echilibra doua (sau mai multe) daca este mai ponderal.

Jocurile sportive in doi (Tenis de orice fel, badminton)- oricand o persoana terta poate intra in joc, fie prin rotatie (unul sta pe tusa), fie prin impartirea “randului” intre doua persoane, care vor juca alternativ in acelasi meci. Deci nici aici nu ar fi cazul excluderii unei terte persoane.

Sincer, m-am simtit ca intr-o poveste cu multimi, in care se facea corespondenta dintre elemente.

Astfel ca fiecarui element din stanga trebuia sa ii corespunda un element din dreapta, iar elementul(ele) ce ramaneau pe afara spuneam ca nu au “pereche”. Sincer, asta mi-a amintit de un joc din copilarie, cred ca “Printi/printese”, in care printii invitau printesele sa faca pereche si printesa care ramanea pe dinafara trebuia sa treaca apoi prin tunelul format de mainile perechilor deja formate si “lua bataie”. Insa stiti ce era frumos la jocul acela? Ca rolurile nu ramaneau mereu aceleasi, ci la reluarea jocului, se schimba situatia. Deci puteai oricand fi “intr-un cuplu”. Deci ca in povesti…insa realitatea mi-a confirmat faptul, ca…in ciuda tuturor facultatilor sau scolilor pe care cineva le poate avea, te poate pune intr-o situatie mai putin confortabila…pentru ca …nu ai un partner. Ca el are o pozitie de 2, dar tu ai pozitia de 1. Intr-adevar, cifra ei/ lui este mai mare, dar daca te gandesti la oportunitati, ale tale sunt infinite, iar ale lui/ei sunt limitate la 2 ….

 

2 thoughts on “Discriminare

  1. Vai ! Chiar asa ,Ramona??? Pe mine m,a distrat ce ai scris….si eu ce ma faca..daca nu am nici sotul langa mine si nu sunt nici singura????;))) chiar nu mai am nicaieri un loc;)))…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *